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Mr. Alan I. Roberts Ref. No. 05-0267
Dangerous Goods Advisory Council

1100 H Street, N.W., Suite 740

Washington, DC 20005

Dear Mr. Roberts:

This responds to your request for clarification of the applicability of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFF Parts 171-180) to loading and unloading
operations. You are concerned specifically to requirements in the HMR applicable to
loading operations conducted by offerors and unloading operations conducted by

consignees.

As your letter correctly notes, a loading operation may be considered a pre-transportation
function or a transportation function depending on the circumstances of the particular
operation. The filling of a cargo tank or other bulk packaging or the loading of packaged
or containerized hazardous materials onto a transport vehicle by an offeror is regulated as
a pre-transportation function under the HMR. Thus, an offeror must comply with
applicable HMR requirements concerning compatibility of 'ading with the packaging,
outage and filling limits, securing of valves and closures, veuting, segregation, cargo
securement, and similar provisions.

The attendance requirements in § 177.834(i) apply to loading and unloading operations
conducted by carrier personnel. Shipper personnel filling a cargo tank prior to the onset
of transportation in commerce (i.e., the arrival of the carrier and the attachment of motive
power) need not comply with the attendance requirements in § 177.834(i). Similarly, the
attendance requirements in § 177.834(i) do not apply to unli:ading operations conducted
by consignee personnel after the carrier delivers the cargo tank, disconnects the motive
power, and leaves the unloading site.

I hope this information is helpful. Please contact this office should you need additional
information.

Sincerely, |
o A I

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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October 12, 2635

Mr. Edward Mazzullo M O/J 7/ / Vf?/

Office of Hazardous Materials Standards (PHH-10) v
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration é / 7 3 v 3
U. S. Department of Transportation -

400 .Seventh Street, S.W. é /77 , 73 ¢ &) i

Washington, DC 20590

> Ynloady:
Dear Mr. Mazzullo: W ey 2, & 7.7

In light of HM-223 and previous interpretations, I am seeking your reaffirmation that the attendance
requirements in §177.834(i) do not apply to an offeror loading a cargo tank when the motive power unit is
not connected and the carrler is not on the premises.

The HM-223 final rule identified the filling of a bulk packaging as a pretransportation function when carried
out by the offeror in §171.1(b)(3) and as a transportation function when performed by carrier personnel or
in the presence of carrier personnel in §171.1(c)(2). The requirement in §173.30, while originally proposed
for deletion, was retained and revised in the HM-223 final rule. The preamble states that the provision was
retained as revised to “clarify that persons who are subject to the loading and unloading requirements of the
HMR must comply with all applicable loading and unloading regulations.”

Prior to HM=223, §173.30 required that a person who loads or unloads a hazardous material into a transport

vehicle was required to do so in accordance with the requirements in Part 177. An interpretation (Ref. No.

98-0242) clarifies that an offeror “who loads or unloads hazardous materials on a transpert vehicle is

performing a carrier function and must comply with the applicable loading and unloading requirements.” A

response in an interpretation dated October 18, 2000 (Ref. No. 00-0132) qualifies this statement as follows:
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iGno Q3, Ie the tank cpnsndered to. ‘be,, dip transpoxtathn" lf the gn,otnve power, is removed?

< 5 £o A3 No.-A eargg tank, rergoved from its motwe power on p;;lvate property i is not considered to be in
transportatlon Therefore, if a motor carrier delivers a cargo tank to a shipper, disconnects the
motive power and leaves the premises, the person loading the ¢ argo tank is not responsible for
;.ensuring attendance as provided by § 177.834(i)(1)."

With the introduction of the term “pretransportation function”, it would seem that an offeror is only subject
to loading or unloading requirements required “to assure the safe transportation of a hazardous material”
while in the public domain. This could be the intended meaning of the word “applicable” in the revised
§173.30, but this is not clear., B T TIVIPars “, .
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Given the amendment of §]73 30 undqr HM—223, youn, reafﬁrmatlon;of the pon apphcablllty of the
attendance requirement to an offeror,as. we!l as claylﬁcatwn on whlch( other loading and unloading
requlrements in Part 177 are apphcab e to an offeror would be appreclated
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President
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» DIGAC is a leading international membership organization representing all aspects of the hazardous materials/dangerous goods transpgutatign industry. ¢



